Pilot Greece (ctd. 5) Το Πλαίσιο της Μάθησης μέσω Σχεδιασμών
Το Πλαίσιο της Μάθησης μέσω Σχεδιασμών
- Και τέλος, διαδικασίες σχεδιασμού σε επίπεδο τάξης: ο σχεδιασμός με βάση την παιδαγωγική φιλοσοφία και δομή της Μαθησιακής Ενότητας. Εδώ ο σχεδιασμός αναφέρεται στο ΠΩΣ της επίσημης μάθησης., στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο οι μαθησιακές δραστηριότητες επιλέγονται, σχεδιάζονται και γίνονται αντιληπτές σε κάθε μαθησιακή περίσταση. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά της μάθησης και έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην επίδοση/αποτελέσματα του μαθητή. Πρόκειται για τους μικρο σχεδιασμούς των μαθησιακών δραστηριοτήτων και τις μαθησιακές διαδικασίες της Παιδαγωγικής σε ένα μάθημα, μια ομάδα μαθημάτων, ένα κεφάλαιο σε ένα εγχειρίδιο.
Με βάση τα παραπάνω επίπεδα σχεδιασμού η ΜμΣ επιχειρεί να φανταστεί και να δοκιμάσει καινοτόμα εργαλεία και περιβάλλοντα μάθησης στα οποία ο μαυροπίνακας, το βιβλίο, το βιβλίο ασκήσεων και τα αυξημένα τεστ αντικαθίστανται (ανάλογα με τις ανάγκες) από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Το κρίσιμο σημείο, ωστόσο, δεν είναι οι τεχνολογίες μιας που μπορούν να είναι το ίδιο παραδοσιακές όπως η πρώτη φάση της λεγόμενης ηλεκτρονικής μάθησης /«eLearning» που αναπαρήγαγε όλα αυτά που ήταν ανεπαρκή στην παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας. Το κρίσιμο σημείο είναι η αξιοποίηση των νέων ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είναι τα μέσα που επιτρέπουν πολύ διαφορετικούς τρόπους συμμετοχής, αλληλοσυσχέτισης και επικοινωνίας στη βάση ενός επιστημολογικού πλαισίου παιδαγωγικής.
Το βασικό (ηλεκτρονικό) εργαλείο διδακτικού σχεδιασμού της ΜμΣ είναι η Μαθησιακή Ενότητα, η οποία αξιοποιώντας τις τεχνολογίες «Web 2.0» επιτρέπει μια ενδελεχή τεκμηρίωση της διδακτικής πράξης μέσα από:
- Την εκπόνηση ατομικών σχεδίων διδασκαλίας.
- Την περαιτέρω συνεργασία με συναδέλφους για την παραγωγή μιας σειράς ενοτήτων που συνθέτουν ένα γνωστικό πεδίο ή μέρος αυτού.
- Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στο πλαίσιο του σχολείου για να τεκμηριωθούν και να αξιολογηθούν οι επιλογές που έγιναν για την διευκόλυνση της μάθησης (θεματικά πεδία, εκπαιδευτικά υλικά και αξιολόγηση)
- Τον σχεδιασμό από τους ίδιους τους μαθητές για να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά χαρτοφυλάκια θεματικών ενοτήτων.