Τι; Οι εκπαιδευτικοί αρχίσουν το έργο του σχεδιασμού τους μέσα στο σχεδιαστικό μοντέλο της Μάθησης μέσω Σχεδιασμού – τη Μαθησιακή Ενότητα –με τον εντοπισμό της Μαθησιακής τους Εστίασης – αυτό σημαίνει ότι ο εκπαιδευτικός καλείται να προσδιορίσει:
- το γνωστικό πεδίο ή το μάθημα που θα μελετηθεί (π.χ. Αγγλικά και λογοτεχνία),
- το σκοπό της μάθησης ή το θέμα (π.χ. Σε αυτή τη Μαθησιακή Ενότητα οι μαθητές διερευνούν τα οπτικά και γλωσσικά στοιχεία του εικονογραφημένου βιβλίου «Ο ζωολογικός κήπος» του Anthony Browne για να αναπτύξουν τις δεξιότητές γραμματισμού και της σκέψης τους),
- το μαθησιακό επίπεδο ή το έτος σπουδών τους (π.χ. 6η τάξη)
- την προηγούμενη γνώση των μαθητών ή τι ξέρουν ήδη (π.χ. οι μαθητές θα έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία με βάση τις επισκέψεις τους σε ζωολογικούς κήπους, ή διαβάζοντας ή παρακολουθώντας κάτι για αυτούς).
Η Μαθησιακή Εστίαση αποτελεί μια σύντομη επισκόπηση της Μαθησιακής Ενότητας, το πλαίσιο στο οποίο θα διδαχθεί και του τι γνωρίζουν ήδη οι μαθητές. Αυτή η επίγνωση και η κατανόηση του τι γνωρίζουν ήδη οι μαθητές μπορεί να εμπλουτιστεί σημαντικά μέσω του σχεδιασμού των μαθησιακών δραστηριοτήτων χρησιμοποιώντας τη Γνωστική Διαδικασία, Βιώνοντας το Γνωστό.
Γιατί; Ο προσδιορισμός της Μαθησιακής Εστίασης με αυτό το συγκροτημένο τρόπο, ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να είναι συνοπτικοί και σαφείς σχετικά με το σχεδιασμό τους και τον πρωταρχικό τους στόχο.